Arkiv – avsluttede arrangement

Dramalesing: Tsjekovs skuespill

Dato: 22. januar 2020

Tid: 18:45 – 21:30

Sted: Fredheim

AntonTsjekhov2

Vi leser Anton Tsjekovs skuespill på onsdager i partallsukene, f.o.m. 22.1. Vi starter med Tre søstre. Kaffe fra kl.18.45, Lesning fra 19-21.30. Velkommen til både tidligere og nye deltakere.

Livet på Fredheim

Dato: 19. januar 2020

Tid: 15:30 - 18:30

Sted: Tangen samfunnshus

livet på fredheim

Ingeborg Refling Hagen startet sin Suttungvirksomhet på Fredheim kort etter andre verdenskrig og utviklet familiens hjem til et sentrum for et landsomfattende folkeopplyningsarbeid. I fire tiår var dette et samlingssted for kunstnere og et hjem og et veksthus for mange
barn, ungdommer og voksne.

– Hva drev de på med hele dagen, ungdommene som bodde hos Ingeborg?
– Hvorfor kom de? Og hvorfor ble de der år etter år?
– Hva lærte hun dem?
– Hvordan klarte hun å forsørge dem?
– Hvordan fikk de plass?

Intervju med tidligere Fredheimbeboere ved ordfører Nils Røhne.
Sang, dans og cello-spill ved Øyonn Groven Myhren, Ella Gyri Groven og Torfinn Hoffart.
Sang ved Tangen Mandskor.

Dette er første arrangement for å markere 125-årsjubileet for Ingeborg Refling Hagens fødsel.

Utstillingsåpning Knut Oddvar Solberg

Dato: 19. januar 2020

Tid: 13:00 - 14:30

Sted: Kulturlåven, Fredheim

Skjermdump fra 2020-01-05 08-27-48

Salgsutstilling på Fredheim, Tangen

Åpning søndag 19. januar 2020, kl.13.
Opplesning av dikt og musikk.
Åpent lørdager og søndager kl.12 – 16 t.o.m. 2. februar

Julekonsert i Tangen kirke

Dato: 19. desember 2019

Tid: 19:00 - 20:30

Sted: Tangen kirke

Groven og Nordstoga
Hvert år markeres Ingeborg Refling Hagens fødselsdag (19.12.) med en konsert. Billettinntektene går til restaureringsarbeidet på Fredheim.
Sigmund Groven (munnspill) og Kåre Nordstoga (domorganist i Oslo) er blant de fremste utøvere i verden på sine instrumenter. I år deltar de i tillegg til vårt trofaste Tangen Mandskor. Diktopplesning ved Ann-Elin Lium, Vidar Olaussen og barn fra Tangen, Lucas Frydenlund Arnesen og Anna Vestli-Solvang. Solbjørg Tveiten, kultursjef i Stange kommune, framfører vokal folkemusikk og bekranser Ingeborg Refling Hagens grav etter konserten.
Foto Sigmund Groven: Rune Mortensen
Foto Kåre Nordstoga: Anna-Julia Granberg: BLUNDERBUSS

Julekonsert med MjøsFolk

Dato: 24. november 2019

Tid: 18.00-19.30

Sted: Kulturlåven

MjøsFolk

MjøsFolk går inni sitt sitt åttende år med julekonserter! Den norske juletradisjonen er mangfoldig, og ensemblet byr på stemningsfulle julesanger av både eldre og nyere dato, om spenningen i ventetida, freden julekvelden og festen i romjula. Sangene tar for seg både den folkelige troen med nisser og haugebonden, og den religiøse, gjennom de vakreste julesalmer. MjøsFolk består av Annar By (sang/gitar), Margrete Nordmoen (sang/femstrengs kantele), Solbjørg Tveiten (sang), Frode Berntzen (gitar og sang) og Camilla Granlien (sang/bass). Billetter i døra kr.200

Kaffe Lytte på Fredheim

Dato: 2. november 2019

Tid: 12.00-14.00

kaffelytte

Kl.12-14 er det åpen lørdagskafé på Fredheim.
Kom innom for hyggelig samvær, og for å se deg om i huset
som er som «en kiste som er rosemalt på innsiden»!
Gratis inngang, salg av kaffe og kaker.
Kl.13-13.30 får vi besøk av noen som forteller og leser litt for oss.

Noveller av Hans E. Kinck

Dato: 20. oktober 2019

Tid: 16.00-18.00

Sted: Kulturlåven

kinck

Helt siden Ingeborg Refling Hagen arbeidet med Kinck- Wergeland-teatret i mellomkrigstida, har Hans E. Kincks diktning stått sentralt i hennes kulturarbeid. Kincks noveller er en fin inn- gangsport til hans dikterunivers, og i novellene behandles mange av hans hovedtemaer. Novellene viser dyp psykologisk innsikt, humor, raffinement og språklig bredde samt stor kjennskap til norske dialekter.
Billetter i døra, inkludert enkel servering, kr.150

Prøysen

Dato: 6. oktober 2019

Tid: 16.00-18.00

Sted: Kulturlåven

Elin Prøysen og Egil Johansson

Alf Prøysen var en respektert forfatter, og også en elsket visesanger. Elin Prøysen vil kåsere om sin fars forfatterskap og om sitt arbeid med den nye utgaven av hans samlede viser, som kom ut i jubileumsåret 2014. Vi får også høre henne sammen med ektemannen Egil Johansson framføre flere av visene. Kanskje blir det mulig å synge med på noen av dem?
Billetter i døra, inkludert enkel servering, kr.200

Kaffe Lytte på Fredheim

Dato: 5. oktober 2019

Tid: 12.00-14.00

kaffelytte

Kl.12-14 er det åpen lørdagskafé på Fredheim.
Kom innom for hyggelig samvær, og for å se deg om i huset
som er som «en kiste som er rosemalt på innsiden»!
Gratis inngang, salg av kaffe og kaker.
Kl.13-13.30 får vi besøk av Ann-Elin Lium
som forteller og leser litt for oss.

Babettes gjestebud

Dato: 15. september 2019

Tid: 16..-17.15

Sted: Kulturlåven

Gro-Ann Uthaug som Babette

Babettes gjestebud er en av de store humoristiske og dyptgripende novellene fra den danske forfatteren Karen Blixen (1885 – 1962). Den kom i samlingen Skjebneanekdoter i 1958.
Babette er flyktning fra Paris. Hun kommer til et lite bygdesamfunn i Norge, og blir innlosjert hos to voksne ugifte og strengt pietistiske søstre. Her blir Babette kokk, og lærer å lage velling, kålrotstappe og potetklubb. Søstrene formaner henne også om at «Mat er kun for å gi næring, ikke for nytelsens skyld.»
Babette blir hos søstrene i 14 år. Men før franske Babette kommer til Norge, var hun kjøkkensjef på en av de mest eksklusive restaurantene i Paris, noe søstrene selvsagt ikke vet noe om. Hvordan historien utvikler seg, får du se når du kommer på forestillingen. Skuespiller Gro Ann Uthaug, som fikk kulturprisen i Østre Toten i 2018 fremfører stykket alene, og spiller hele 9 forskjellige roller i løpet av forestillingen. Hun har også tilrettelagt novellen for scenen. Varighet 75 minutter

Babettes gjestebud av Karen Blixen
Med Gro Ann Uthaug i hele 9 forskjellige roller.
regi: Einar Dahl
Forestilling fra Tema Teater, Oppland

Billetter kr. 200,- ved inngangen.
Det er også duket for et overdådig kakebord denne ettermiddagen i Babettes ånd, etter forestillingen. (pris kr. 75,-)

VELKOMMEN!

Kaffe Lytte: Poesi og nyttevekster

Dato: 7. september 2019

Tid: 12-14

Poesi og nyttevekster fra «For almuen»
Henrik Wergeland var natur- og botanikkentusiast – og det ser vi tydelig både i dikt og prosa. Han engasjerte seg bl.a. for at folk flest skulle lære mere om nyttevekster. På dødsleiet sendte han frøposer til bygdefolk som President og eneste medlem av det kjente «Kaal- og rodselskabet» – men det er kanskje mindre kjent at han skrev nyttevekst-oppslagsverket «Den norske bondes nyttige kundskab om de Læge-, Farve-, Garve- samt Gift-Planter der voxe paa hans Jord». Dette er sannsynligvis Norges første populærvitenskapelige tekst om nyttevekster! På “Kaffe Lytte” den 7. september skal vi utforske Henrik Wergelands botaniske virkefelt – fra blomsterpoesi til nyttevekstprosa.

Hans Børli i ord og toner

Dato: 25. august 2019

Tid: 16-18

Sted: Kulturlåven

Hans Børli, Sigbjørn Johnsen

Få diktere kom så tett på naturen og hverdagen som den folkekjære tømmerhoggeren fra Eidskog. Selv skrev han i et brev til Ingeborg Refling Hagen at
” …Skogen som idé og levende vesen synes jeg likevel jeg først lærte å kjenne gjennom dine bøker. Det er slik god kunst virker. Den kaster et lys av åpenbaring over de dagligdagse tingene, og lar oss åpent og ømt sanse underet i mangt som før lå upåaktet foran skosnutene våre.»

Diktopplesning ved Hilde Kveim, Reidun Riisehagen,
Terje Moshaug og Yngve Sørli.

Sigbjørn Johnsen, tidligere finansminister og fylkesmann, kåserer om Hans Børli.

Fløytespill ved Andrea Rosenlund

Billetter i døra, inkludert enkel servering, kr.150

Video: 33 dager fra et krekekratt og DRIFT – What about Callisto

Startdato: 22. juni 2019 - Sluttdato: 28. juli 2019

Tid: 12:00-16:00

Vi har gleden av å vise videoinstallasjon av kunsterne Ingrid Book og Carina Hedén.

Videoen «33 dager fra et krekekratt er en undersøkelse av hva som fins av insektliv inne i et habitat av kreker (Prunus Insititia). Kreke er en vill plommesort som formeres ved rotskudd. De første funn av kreker i Norden, såkalt fattigmannsplommer, er fra vikingtid. Insektene er filmet i høy oppløsning, med et kamera som ”ser” mer enn øyet og avslører en ”ny” visuell virkelighet. Vegetasjonen er betraktet fra innsiden med insektenes ultrakjappe reaksjoner kontra stillstand og langsom tid. En dagbok over insektenes overraskende oppførsel og møter med menneskets maskiner som fremmedelement – i løpet av en raskt forbigående sommer.

Videoen «DRIFT – what about Callisto?» tematiserer bevegelsen av plantevernmidler vekk fra det tiltenkte applikasjonsstedet.
Noen nivåer av drift, enten under eller etter en applikasjon, vil alltid forekomme. Bier, flaggermus, amfibier og andre gunstige arter dør av, og nedgangen er knyttet til eksponering av plantevernmidler.

Kunstnerne Book og Hedén bor i Oslo og har samarbeidet siden slutten av 1980-tallet. I løpet av 90-tallet underviste de ved en rekke kunsthøyskoler i Norden; Statens Kunstakademi, Konsthögskolan Valand i Göteborg og Konsthögskolan ved Umeå Universitet.

De har arbeidet med foto, video og installasjoner innen områder som kulturlandskap, urbane landskap, steder og ikke-steder. Periferien, den undervurderte utkanten, det lokale tilhører Book & Hedéns undersøkelsesområder, med sted og stedstilhørighet som sentrale spørsmål. I forlengelse av dette har de arbeidet med tap av minne, muntlige tradisjoner og genetisk arv. De vil frigjøre det lokale fra forestillingen om noe sentimentalt og nostalgisk. De har arbeidet i byens randsoner med menneskets streben etter tilhørighet i ”urban sprawl”, med mikrouniverser i uterom og hager, hvor mer omfattende miljøspørsmål stilles og hvor sosiale og kulturelle spørsmål får nye betydninger.

Utstillingen er åpen lørdager og søndager fra kl 12-16 i perioden 22. juni – 28. juli 2019. Gratis adgang.

Utstillingsåpning 22. juni kl. 16.00 – 19.00. Foredrag ved bilog Anderes Nielsen, Universitetet i Oslo.

Utstillingsåpning Book & Hedén

Dato: 22. juni 2019

Tid: 16:00-19:00

Utstillingsåpning av videoinstallasjon av kunsterne Ingrid Book og Carina Hedén.

Foredrag ved bilog Anderes Nielsen, Universitetet i Oslo.

Videoen «33 dager fra et krekekratt er en undersøkelse av hva som fins av insektliv inne i et habitat av kreker (Prunus Insititia). Kreke er en vill plommesort som formeres ved rotskudd. De første funn av kreker i Norden, såkalt fattigmannsplommer, er fra vikingtid. Insektene er filmet i høy oppløsning, med et kamera som ”ser” mer enn øyet og avslører en ”ny” visuell virkelighet. Vegetasjonen er betraktet fra innsiden med insektenes ultrakjappe reaksjoner kontra stillstand og langsom tid. En dagbok over insektenes overraskende oppførsel og møter med menneskets maskiner som fremmedelement – i løpet av en raskt forbigående sommer.

Videoen «DRIFT – what about Callisto?» tematiserer bevegelsen av plantevernmidler vekk fra det tiltenkte applikasjonsstedet.
Noen nivåer av drift, enten under eller etter en applikasjon, vil alltid forekomme. Bier, flaggermus, amfibier og andre gunstige arter dør av, og nedgangen er knyttet til eksponering av plantevernmidler.

Kunstnerne Book og Hedén bor i Oslo og har samarbeidet siden slutten av 1980-tallet. I løpet av 90-tallet underviste de ved en rekke kunsthøyskoler i Norden; Statens Kunstakademi, Konsthögskolan Valand i Göteborg og Konsthögskolan ved Umeå Universitet.

De har arbeidet med foto, video og installasjoner innen områder som kulturlandskap, urbane landskap, steder og ikke-steder. Periferien, den undervurderte utkanten, det lokale tilhører Book & Hedéns undersøkelsesområder, med sted og stedstilhørighet som sentrale spørsmål. I forlengelse av dette har de arbeidet med tap av minne, muntlige tradisjoner og genetisk arv. De vil frigjøre det lokale fra forestillingen om noe sentimentalt og nostalgisk. De har arbeidet i byens randsoner med menneskets streben etter tilhørighet i ”urban sprawl”, med mikrouniverser i uterom og hager, hvor mer omfattende miljøspørsmål stilles og hvor sosiale og kulturelle spørsmål får nye betydninger.

Utstillingen er åpen lørdager og søndager fra kl 12-16 i perioden 22. juni – 28. juli 2019. Gratis adgang.

Wergeland-feiring

Dato: 15. juni 2019

Tid: 10:30-20:00

Sted: Tangen og Stange

Vi viderefører tradisjonen, og ønsker velkommen til en familie-dag viet Wergelands tanker og diktning. Dagen avsluttes med konsert i Stange kirke kl.18. Marianne Beate Kielland er en av Skandinavias ypperste sangere. Med akkompagnement av Ole Christian Haagenrud framfører hun romanser med tekst av Henrik Wergeland. Lansering av ny CD fra LAWO. Professor Dagne Groven Myhren introduserer sangene.

Wergeland-feiring på Tangen – Program

Dato: 15. juni 2019

Tid: 10:30-20:00

Sted: Tangen og Stange

Programmet for Wergeland-feiringen på Tangen 15. juni er klart.

Wergeland tonesatt

Dato: 15. juni 2019

Tid: 18.00-19.30

Sted: Stange kirke, Stange

Konsert med CD-lansering i Stange kirke. Marianne Beate Kielland (sang) og Ole Christian Haagenrud (klaver) tolker sanger med tekster av Henrik Wergeland. Dagne Groven Myhren er konferansier.

Kaffe Lytte – åpen lørdagskafé

Dato: 1. juni 2019

Tid: 12:00-14:00

Sted: Fredheim

Åpen lørdagskafé lørdag  første lørdag i mars, april, mai og juni: 2.3., 6.4., 4.5. og 1.6. Kom innom for å se deg om, for hyggelig samvær og salg av kaker og kaffe. Kl.13-13.30 blir det også en litterær eller musikalsk godbit.

Ingeborg-vandring på Tangen

Dato: 26. mai 2019

Tid: 16:00-18:00

Sted: Tangen

Ingeborg Refling Hagen var født og oppvokst på Tangen, og skildrer både natur og sosiale forhold i sine tekster. Bli med å oppleve Tangen gjennom Ingeborgs minner og dikt, på vandring gjennom landskapet. Fortellere og opplesere underveis er Yngve Sørli, Ann-Elin Hagen og Hallvord Reiar Michaelsen Steen.

Oppmøte: ved Tangen skole kl. 16.
Vandringen tar ca. 1 time. Vi ender opp på Fredheim, med mulighet til å kjøpe kaffe og kaker.

Om Henrik Wergelands dystopiske drama De siste kloke på Terra Nova

Dato: 12. mai 2019

Tid: 14:00-17:00

Sted: Hamar Teater

 

Foredrag ved Elin Stengrundet, som høsten 2018 disputerte ved HINN over opprøret i Wergelands diktning. En ungdoms-gruppe fra Hamar teater viser utvalgte scener fra dramaet, med instruktør- kommentarer ved Anders Kippersund. Samtale.

Billetter i døra kr. 200. el. på www.hamarteater.no
Suppeservering i pausen.